Self storage door COVID-19 interessant voor investeerders

Investeerders met diepe zakken laten steeds meer hun oog op de Amerikaanse self storage branche vallen. Zo is de Blackstone Group flink op het overnamepad. Recentelijk is Simply Storage voor een bedrag van maar liefst 1,2 miljard dollar overgenomen. De reden van de overname is de voortdurende coronapandemie.

Self storage specialist Marc Boorstein: “We gaan ervan uit dat dit soort overnames een trend is voor de langere termijn. We denken dat de pandemie mensen heeft gestimuleerd om meer spullen op te gaan slaan. Daar zijn verschillende redenen voor. Men heeft thuis ruimte nodig om te kunnen thuiswerken, kinderen zijn weer, al dan niet tijdelijk, thuis komen wonen, etc.”

De aankoop van Simply Self Storage door Blackstone vormt het startsein voor meer overnames. Voorheen was Blackstone met een portefeuille van 300 miljoen dollar een kleine speler. Met de recente overname verwerven ze ineens een top-3 positie binnen de niet beursgenoteerde Amerikaanse opslagbedrijven. Blackstone is echter niet de enige. In vorige nieuwsbrieven had ik al verteld dat ook Warren Buffett en Bill Gates hun entree in de self storage industrie hebben gemaakt.

Waarom die belangstelling?

Boorstein legt uit dat de sector de interesse van beleggers heeft gewekt omdat deze zelfs tijdens de coronapandemie veerkracht heeft getoond. Alle vijf beursgenoteerde self storage ondernemingen rapporteerden gedurende de eerste negen maanden van 2020 een stabiele of hogere bezettingsgraad. Bovendien levert de sector volgens hem gunstige rendementen op. Dit in vergelijking met andere branches. Spelers als Blackstone en Bill Gates investeren flink in self-storage. Ze denken dat de toegenomen vraag naar self storage structureel is. Boorstein. “2021 zal een erg druk jaar worden als het gaat om acquisities.”

Is er toekomst voor bestaande self storage bedrijven?

Moeten de bestaande self storage bedrijven, vaak al jaren actief in de markt, vrezen voor hun bestaansrecht? Liz Schlesinger, CEO van Merit Hill Capital, een grote vastgoedinvesteerder, denkt van niet “Wij geloven dat de huidige self storage ondernemingen binnen hun lokale markt kunnen blijven floreren. Ik denk dat de grootste fout die veel nieuwe investeerders in de self storage kunnen maken is denken: ‘Wij kunnen het veel beter dan die oude bedrijven.’
De realiteit is echter dat deze bedrijven soms al 30 jaar actief zijn binnen de opslagwereld. Daarom kunnen ze slimmer blijven opereren dan de nieuwkomers, juist omdat ze de markt en hun klandizie door en door kennen.”

In dat laatste menen wij ons te wel herkennen. U ongetwijfeld ook.

Jan-Hein Streppel