De Opslagconcurrent Self Storage Park Bouw Project

Deventer en Bergen, een lange handelstraditie

We meldden het al eerder; USC goes to Scandinavia! Enkele weken geleden werd er door ons een containerpark gerealiseerd in Bergen, Noorwegen. Het is voor het eerst dat wij voet aan de grond zetten in dit land. Toch hebben onze stad Deventer en Bergen een eeuwenlange handelstraditie. Een korte geschiedenisles..

Stokvis en Deventer Koek

Al in de 14e eeuw voeren Deventenaren naar Bergen. Dat deden ze om daar stokvis in te slaan, een gedroogde kabeljauw. De IJssel was toen nog bevaarbaar voor zeeschepen. Daarnaast bood de open Zuiderzee vrije doorgang naar het noorden.

Tijdens de barre reizen werd de bemanning gevoed door een houdbare en voedzame receptuur. Gewoon brood bleef aan boord namelijk niet lang goed. Het Deventer bakkersgilde kwam met een oplossing. Die was gevonden door gebruik te maken van een koekachtige samenstelling. Deze bleef veel langer houdbaar. Gedurende de hele reis kon hiervan veilig worden gegeten. De aanwezigheid van veilig te consumeren voedsel zorgde voor een wezenlijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere steden. Uit deze receptuur is uiteindelijk de befaamde Deventer Koek ontstaan.

De Opslagconcurrent Self Storage Park Bouw Project

Bergenvaarders

In de 16e eeuw ontstond er een ander probleem. De IJssel begon te verzanden en werd daardoor steeds ondieper. Uiteindelijk konden zeeschepen de stad niet meer bereiken. Hierdoor verloor Deventer haar positie als zeestad. De route naar het noorden verviel toen langzaam. Andere steden aan de kust sprongen in het gat. Zij namen de lucratieve handel over.

De Deventer Koek wordt echter tot op de dag van vandaag op ons industrieterrein geproduceerd. Zelfs de Deventer Sociëteit der Bergenvaarders bestaat nog steeds. Wij houden graag de Deventer ondernemersgeest levend. Daarom krijgen al onze gasten altijd Deventer Koek mee naar huis.

Hoe leuk is het dan dat wij als Deventer bedrijf juist in Bergen de traditie van onze voorvaderen voortzetten? Een nieuw containerpark als bekroning op een eeuwenlange relatie. De containers gaan alleen niet meer per koggeschip, maar per trailer…

De Opslagconcurrent Self Storage Park Bouw Project

Meer informatie over onze Z-Boxen?