De Opslagconcurrent Self Storage Park Bouw Project

FEDESSA Industry Report 2023

Elk jaar wordt op de FEDESSA Conference & Trade show het Europese Industry Report gepresenteerd. Dit rapport bevat de resultaten van een enquete die is afgenomen door de FEDESSA. De enquete wordt afgenomen bij alle organisaties en bedrijven die zijn aangesloten bij de FEDESSA. Het doel is om een realistisch beeld te krijgen van de self storage industrie in Europa.

De enquete word afgenomen bij meer dan 100 operators wat bij elkaar een beeld geeft over meer dan 1600 self storage faciliteiten. Dit is goed voor een kwart van de hele Europese self storage markt. Het hele rapport is hier te downloaden, maar voor het gemak hebben we hier een kleine samenvatting met de belangrijkste en meest opmerkelijke uitkomsten.

Gemiddelde huur

De gemiddelde huur per vierkante meter is op jaarbasis iets gedaald, 286,- tegenover 290,- vorig jaar. Over de afgelopen vijf jaar is het wel degelijk duurder geworden, een stijging van bijna 15%. In Nederland zitten we nagenoeg altijd onder dit gemiddelde bedrag, op dit moment rond de 220,-. Zoals je weet hebben we onze eigen vestigingen in Nederland waar we ervaring en informatie uitwisselen in de self storage wereld. Hiermee vallen wij nog onder dit Nederlandse gemiddelde van 220,- per vierkante meter per jaar.

Bezettingsgraad

De gemiddelde bezettingsgraad is gedaald, 78,5% in 2023 vergeleken met 80% in 2022. Dit was nog 81,5 procent in 2021, een dalende lijn over de afgelopen jaren dus. Nederland zit altijd boven dit gemiddelde, in 2023 met 80%, maar de voorgaande jaren was dit zeker 85%. Ondanks dat Nederland dus een bovengemiddelde bezettingsgraad heeft gaat het slecht vergeleken met voorgaande jaren. Met onze eigen vestigingen hebben we ook hetzelfde ervaren.

Self storage in Europa

Self Storage is altijd al een grote markt geweest in het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk zit in 2023 op een marktaandeel van 33% van heel Europa. Vijf jaar geleden was dit nog 44%. Dit laat duidelijk zien hoe de Self Storage markt in de rest van Europa snel oppakt. Frankrijk is in dezelfde vijf jaar van 11 naar 13,5 procent gegaan en Duitsland van 6 naar 10. De rest van Europa groeit sneller dan Engeland, wat juist een teken is dat de Engelse markt al veel eerder ontwikkeld was. Bij Universal Storage Containers merken we ook dat Self Storage in bepaalde landen nog erg nieuw is, vooral Zuid en Oost Europese landen, met de uitzondering van Spanje, zijn relatief nieuw in deze markt.

Hoe liggen containerparken van USC in de markt?

Buitenopslag met de containerparken die wij bouwen ligt natuurlijk anders in de markt dan binnenopslag. Opmerkelijk is de stijging in “remotely managed stores”, geheel onafhankelijk opslaglocaties. Buitenopslag met onze containers is hier ideaal voor. Met Salland Storage hebben we al meer dan vijf jaar ervaring met onafhankelijke opslagparken. Klanten kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week bij hun spullen zonder dat er externe hulp voor nodig is. Natuurlijk is een geavanceerd beveiligingsysteem nodig om de veiligheid van de opslag te waarborgen, dit hebben we ook al behandeld in een ander artikel die u hier kunt lezen.

Daarnaast wordt duurzaamheid ook steeds belangrijker; 73% van de operators werken hier actief aan. Bij Universal Storage Containers is dit ook een actief onderwerp. Met zonnepanelen en ook greenroofs werken we aan een groen imago voor onze opslagcontainers. U kunt hier alles over lezen op onze duurzame oplossingen pagina.

Meer informatie over onze Z-Boxen?