De Opslagconcurrent Self Storage Park Bouw Project

FEDESSA Industrial Report 2022

In het laatste kwartaal van 2022 verscheen het jaarlijkse Industrial Report dat is uitgevoerd door de Federation of European Self Storage Associations (FEDESSA). Ondanks COVID-19 en economische tegenwind bleef de markt voor self storage sterk presteren en was ook de belangstelling van investeerders nog steeds groeiende.

100 operators in 24 landen

Het brancheonderzoek kwam tot stand met behulp van de input van meer dan 100 operators die meer dan 1000 self-storage vestigingen vertegenwoordigen in 24 Europese landen, goed voor bijna een derde van de totale self-storage markt.

U kunt het rapport natuurlijk via onderstaande link downloaden en op uw gemak doornemen. Wij zetten alvast enkele opmerkelijke uitkomsten voor u op een rijtje en vergelijken deze waar mogelijk met Nederland, ons thuisland.

  • De gemiddelde huurprijs per vierkante meter self-storage in Europa is € 290,00, dat is een stijging van 7,9% ten opzichte van 2021. In Nederland bedraagt de gemiddelde huurprijs overigens € 219,00.
  • Bijna 60% van de storage locatie-eigenaren is van plan om de tarieven conform inflatiecijfer de komende 12 maanden aanzienlijk te verhogen.
  • De gemiddelde bezettingsgraad bedroeg 80,2%, dat is een lichte daling ten opzichte van de 81,5% van het jaar daarvoor. In Nederland is de bezettingsgraad 86%.
  • 77% van de exploitanten verwacht dat de bezettingsgraad de komende 12 maanden zal stijgen.
  • 20% van de Nederlandse bevolking overweegt het gebruik van self-storage. In opkomende landen ligt dat percentage doorgaans lager.
  • Inflatie is de grootste zorg voor exploitanten, gevolgd door de kans op een recessie, stijgende grondkosten, een te groot aanbod van self-storage in de eigen regio en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
  • Het aantal zakelijke klanten is gestegen van 22% in 2021 naar 29% in 2022. In Nederland is de verhouding zakelijke klanten – particulier conform het Europees gemiddelde
  • De gemiddelde grootte van een self-storage locatie in Europa bedraagt 3.000 m2, in Nederland is dat ruim 4.000 m2.

Nieuwe technologie

Operators maken steeds vaker gebruik van de nieuwste technologie om hun serviceniveau en de veiligheid verder te verhogen. Denk aan het toenemend gebruik van bewakingscamera’s, elektronische toegangssystemen, het aanbieden van 24/7 toegang, online reserverings- en betalingsmogelijkheden.

Duurzame stappen

Hoewel steeds meer self storage ondernemers stappen – willen – zetten naar een meer duurzame bedrijfsvoering is duurzaamheid in de sector nog nauwelijks ingeburgerd. Pas 38% van de locaties maakt gebruik van LED-verlichting, slechts 20% werkt met recyclebare verpakkingsmaterialen en maar 3% zet zonnepanelen in.

Gelukkig kunnen wij onze klanten al wel een duurzamer bedrijfsvoering aanbieden. Onze duurzaam geproduceerde Z-Box met lange levensduur is daar een goed voorbeeld van. Tevens bieden wij de mogelijkheid om zonnepanelen op de self storage container te installeren en kunnen onze klanten zeer zuinige werklampen installeren.

In de eerste 2023 editie van Unlocked, het kwartaalmagazine van de FEDESSA, worden onze zonnepanelen als aanvullend verdienmodel nader besproken.

Zonnepanelen

Het gehele Industrial Report 2022 van de FEDESSA is hier te downloaden. Ook ben ik bereikbaar om het gebruik van zonnepanelen als aanvullend verdienmodel nader toe te lichten.

Jan-Hein Streppel

Meer informatie over onze Z-Boxen?