FEDESSA European Industry Report 2020

Onlangs is dit jaarlijkse rapport met allerlei informatie over de Europese self storage industrie, waaronder ook Nederland, weer beschikbaar gesteld. U heeft nog geen tijd gehad om het door te nemen? Geen nood, wij halen de highlights uit het rapport er voor u uit. Ook kunt u het rapport onderin dit artikel eenvoudig downloaden.

Highlights rapport FEDESSA

Als we kijken naar de totale vloeroppervlakte die verhuurd wordt, staat Nederland nog steeds in de top 6 van Europese landen met grote oppervlakten aan self storageruimte, namelijk op de vierde plaats. Er is nog steeds sprake van een groeimarkt. Dat betekent dat andere landen snel hun achterstanden aan het inhalen zijn.

– Nederland staat op de derde plaats als het gaat om de beschikbare opslagruimte per hoofd van de bevolking. Ver boven het Europese gemiddelde. Landen als Duitsland en België zitten daar juist flink onder. Deze hebben dus nog een enorm groeipotentieel. Nederland scoort ook hoog als we kijken naar de gemiddelde bedrijfsgrootte. Ook hier zijn Duitsland en België in de achterhoede te vinden.

De gemiddelde huurprijs in Europa bedraagt 250 euro per vierkante meter per jaar. Een lichte daling ten opzichte van 2019, toen er 259 euro werd gevraagd. Nederland zit daar opvallend ver onder met een gemiddelde huurprijs van 175 euro. In België vraagt men ongeveer dezelfde bedragen. Duitsland zit hier boven het gemiddelde met ruim 260 euro per verhuurde vierkante meter. Is hier sprake van storage schaarste?

– De gemiddelde bezettingsgraad in Nederland bedraagt 90%. De tweede helft van dit jaar is dit cijfer flink gestegen. De bezettingsgraad in ons land ligt een stuk hoger dan het Europese gemiddelde. Dat is namelijk 79%, waarbij de tweede helft van dit jaar ook hier betere cijfers laat zien. Al met al tonen de cijfers aan dat de storage markt, na een magere periode, weer goed aantrekt.

Nog enkele veelzeggende cijfers

36% van alle aanbieders biedt inmiddels 24/7 toegang aan, Twee jaar geleden was dat nog 19%.

Bij 21% van alle storage bedrijven kun je inmiddels online ruimte huren en betalen. In 2018 was dat nog geen 10%. Investeren in een bedrijfsvoering die klantvriendelijk én zoveel mogelijk Covid-proof is, is dus een duidelijke trend.

Driekwart van alle storage-aanbieders investeert in de nieuwste technologie en kan daardoor onder meer besparen op personeelskosten. De daling van het gemiddelde aantal werknemers per vestiging van 1,8 naar 1,4 in enkele jaren tijd is hier een bewijs van.

69% van de potentiële klanten komt ‘binnen’ via de website. Veel bedrijven beschouwen een online aanvraag nog steeds niet als een reguliere vraag naar opslagruimte. Hier blijven dus veel verhuurkansen liggen.

Klik hier voor het volledige rapport.