Annual Report 2019, FEDESSA

FEDESSA, de Europese branchevereniging voor self storage bedrijven, heeft onlangs de European Industry Rapport 2019 uitgebracht, een uitgebreide jaarlijkse rapportage over trends en ontwikkelingen in de Europese self storage branche. Een blik in de (nabije) toekomst wordt hierbij niet geschuwd. Het rapport is te downloaden vanaf de website van FEDESSA. Voor wie geen tijd heeft om het door te nemen halen we alvast enkele krenten uit de pap.

– De zes landen met het grootste opslagvolume (Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Nederland (7%), Duitsland en Noorwegen) zijn nog altijd gezamenlijk goed voor 80% van de Europese storage markt.
– De gemiddelde huurprijs is 259 euro per jaar per vierkante meter, Nederland zit daar met 200 euro gemiddeld een stuk onder.
– De gemiddelde bezettingsgraad is 79%. In Nederland is deze 85%. 31% van de bedrijven kende een bezettingsgraad van 85% of hoger.
– 11% van de omzet komt van randzaken zoals de verhuur/verkoop van busjes, dekens, verlichting, stroomaansluiting. Hier is nog veel te winnen.
– 65% van de klanten komt ‘binnen’ via de website. Veel bedrijven zien een online aanvraag echter nog niet als een reguliere vraag. Hierdoor blijven veel verhuurkansen liggen.
– Duurzaamheid: 60% van het verhuurvolume wordt verlicht met LED-verlichting, slechts 4% van de verhuurders gebruikt zonnepanelen voor de energievoorziening, 2% beschikt over ‘groene’ daken.
– Het aantal stafwerknemers per vestiging daalt gestaag, van gemiddeld 1,77 in 2015 naar 1,43 in 2019. Een belangrijke oorzaak is de voortschrijdende automatisering binnen de branche. Denk aan zaken als online reserveren en betalen.
– 33% van alle bedrijven biedt nu 24/7 toegang tot de verhuurlocatie, tegen 19% twee jaar geleden.

In de komende nieuwsbrieven zullen we op diverse onderwerpen uit het rapport dieper ingaan.